Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

mandag 20. desember 2010

Ethiopia here we come!

Etiopia er en republikk på Afrikas Horn. I dag setter vi kursen hitover, vi forlater Tromsø, snøvær og julestress...
Med ca. 70 millioner innbyggere er Etiopia ett av Afrikas mest folkerike land.
Etiopia er et land med fantastisk vakker natur, med store variasjoner både geografisk og kulturelt og med “Thirteen Months of Sunshine” (den etiopiske kalenderen har 13 mnd. på ett år, 12 måneder på 30 dager og den 13. måned med 5 eller 6 dager).
Det meste av Etiopia består av høyland, mens det over slettene reiser seg mange fjelltopper, flere av de over 4000 m høye. Hovedstaden Addis Abeba ligger på 2 420 moh, og har ca 2,6 millioner innbyggere, der lander vi om …snart!
Det er over 100 forskjellige folkegrupper i Etiopia, de største er oromoer, amharer, tigrayer, afarer og somaliere. Det snakkes mer enn 80 forskjellige språk, de offisielle språkene er amharisk og engelsk, men flere regioner har innført lokale språk som administrasjonsspråk. Amharisk og Tigrinja benytter alfabetet Ge`ez, med 231 bokstaver! Har kjøpt en Amheric phrasebook for å ha med i vesken, så får vi se om vi lærer noen gloser...
Etiopia er et av verdens fattigste land. Landbruket står for 80 % av sysselsettingen. Kaffe er den viktigste eksportartikkelen, og viktig for Etiopias økonomi. Kaffebønnen har blitt dyrket i Etiopia siden år 1000. Vil tro vi får smake litt av den gode kaffen fra kaffens hjemland ;)
Barnedødligheten er høy, av 1 000 levende fødte dør 169 før de er 5 år (mot 4 i Norge). Det er 0,03 leger pr. 1 000 innbyggere (mot 3,4 i Norge). Forventet levealder er 45, år (mot 78,9 i Norge) og median levealder er 17 år. I Etiopia er 4,6 mill. barn foreldreløse, minus 1...

Endelig er dagen kommet for å få reise å hente lille gullet vårt. Som vi har ventet og ventet og ventet på denne dagen, nå skal vi snart få møte lillegutten og lillebroren i familien vår! Om to dager har vi han i armene våre, det er helt ufattelig at vi er så nært nå...

2 kommentarer:

  1. Hei Linda! Utrolig koselig å lese ka du skriv her! Får tåra i øyan og sommerfuggla i magen av å lese om det dåkker skal gå gjennom den neste tiden. Håper bare at går som det skal og at dåkker får en fin tur. Vi snakkes når dåkker kommer hjem!
    Klem fra Maria

    SvarSlett
  2. Får sommerfugler i magen og tenker tilbake på vår eventyrlige reise til vår pia for 4 år siden. Ta bilder, skriv, film - det er mye som går i glemmeboken i all gleden, vet fra egen erfaring. Vi fikk mange overraskelser da vi så film fra vår reise. :). Håper at snø og kaldvær i Europa ikke forsinker reisen til gullet!
    Kos dere! Reiseklem fra Nina

    SvarSlett

Ultralyd

Ultralyd

Romantikk i solnedgang

Romantikk i solnedgang
Bildet tok jeg på Jurmala beach i Latvia

Solnedgang

Solnedgang
Bildet er tatt i Sozopol, Bulgaria.

Stillhet på Senja

Stillhet på Senja

Piken ved stranden

Piken ved stranden
Min lille Emma på ferie

Bølgenes brus

Bølgenes brus
Mathias på ferie

Trolsk stemning

Trolsk stemning
Bildet er tatt fra en midnattstur på fjellet, hvor tåken la seg tett under oss

Love is in the air...

Love is in the air...
Dette bildet vant jeg en premie på i en fotokonkurranse :) Bildet er tatt på Sommarøya utenfor Tromsø

jeg og du og vi to....

jeg og du og vi to....
En vårdag i Hyde Park

Strandpiken

Strandpiken
Smakte måltidet, Emma??